ROMANTIKA, AMBIJENT I ISTORIJA

Selo Rose

Malo kapetansko mjesto smješteno na sjevero-zapadnoj obali poluostrva Luštica, nasuprot Herceg Novom, udaljeno 1,7 nautičkih milja (1 nautička milja = 1852 m). Rose je tipično mediteransko mjesto sa porodičnim kućama poređanim duž pristaništa - prvi red do mora. To je nekad bila stara grčka naseobina Punto Roza koji je bio uništen od Saracena (tako su Evropljani nazivali Arape u srednjem vijeku), 867. godine. Od tada, Rose nije uspjela u vraćanju nekadašnjeg sjaja. Značaj Rose, čak se spominje u spisima vizantijskog cara Konstantina Porfirogeneta u 841. S obzirom na položaj i zaštićenost od vjetrova, Rose se nekada koristilo kao sklonište za jedrenjake, kao i za mjesto carine i Lučke uprave, te kao i karantin za pomorce koji su pristizali u Boku.

Rose se uglavnom izgradilo u 17. i 18. vijeku, u zlatno doba pomorstva iz Boke kada su mnogi mještani Luštice plovili svojim jedrenjacima po Mediteranu i ostalim morima.

Tu je pravoslavna crkva Svetog Trojstva u Rosama, okružen grobljem, gdje su pokopani mnogi poznati pomorski kapetani. Također, Crkva Svete Bogorodice se nalazi ovdje, koju je sagradio 1783. mletački general Antonio Alberto. Inače, cijelo Rose, kao i poluostrvo Luštica su bogati arheološkim iskopinama, ali one koje su posebno zanimljive su hidro-arheološke gdje su pronađene topovske kugle, sidra, keramika kao i stari španski brod sa početka 16. vijeka, koji je pretrpio brodolom dok je transportovao keramiku za bosanske dinastije.

Tokom Austro-Ugarske vladavine, postojala je carinska tvrđava - "Fortica", a nalazila se baš na Rosama budući da je prvo naselje na ulazu u Bokokotorski zaliv. Samo mjesto je okruženo bujnom mediteranskom vegetacijom: borovima, čempresima, maslinama...

Once an Austro-Hungarian fort, today a tourist complex, Forte Rose offers a special holiday atmosphere, relaxation and enjoyment. With its 15 suites, furnished with all the things necessary for your vacation, together with additional facilities and professional service it allows you to enjoy your vacation in the true sense of the word.

Pratite nas

Forte Rose Resort
Adresa: Rose, Herceg Novi
Telefon/Viber/WhatsApp: +382 67 377 311
E-mail: info.forterose@gmail.comNEWSLETTER

Prijavite se i informišite o najatraktivnijim ponudama!

captcha  

Ne brinite, mi nismo spameri!

TRIP ADVISOR